Vaccinarea la pisica

Vaccinarea la pisica

Multe boli infecţioase grave pot fi controlate cu ajutorul vaccinurilor. Chiar şi pisicile ţinute în casă pot contacta o boală virală, din aer, din praf sau de pe haine. Vaccinarea este o protecţie destul de ieftină în comparaţie cu tratamentele costisitoare.

Panleucopenia felină este foarte contagioasă şi adesea fatală la pisicile tinere. Această boală se transmite uşor de la pisică la pisică. Simptomele includ: depresie, lipsa poftei de mâncare, diaree şi vomă.

Bolile aparatului respirator includ mai mulţi agenţi patogeni. Sunt foarte contagiose şi larg răspândite. Rate crescute ale mortalităţii din această cauză se înregistrează atât la pisicile tinere, cât şi la cele vârstnice. Simptomele acestor boli includ: strănutul, febra, curgerea nasului, tuse, conjunctivită, ulceraţii ale mucoasei bucale şi depresie generală. Aceste boli includ:
– Rinotraheită
– Caliciviroza
– Chlamidioza

Infecţiile aparatului respirator superior sunt uşor răspândite de la pisică la pisică, prin strănut. Chiar şi o pisică care pare a fi sănătoasă poate fi purtătoare, infectându-vă animalul. Protejarea de toate bolile de mai sus este realizată printr-o singură injecţie. O serie de injecţii iniţiale este necesară pentru a constitui anticorpii necesari pentru a ajuta pisica să-şi dezvolte o mai mare imunitate faţă de aceste boli.

Leucemia felină era necunoscută acum 20 de ani, dar acum este considerată a fi cauza principală a morţii pisicilor. Este un virus cauzator de cancer care distruge capacitatea organismului de a lupta împotriva altor infecţii. Pisoiaşii se pot naşte cu acest virus. Pisicile pot avea virusul leucemiei ani de zile înainte de a prezenta simptome specifice acestei boli. Leucemia felină nu este transmisibilă la om sau câini. Nu esistă însă nici un tratament care să dea rezultate odată ce simptomele încep să apară.

Peritonita infecţioasă felină este o boală progresivă şi fatală. Se spune că este ucigaşul numărul 2 al pisicilor. Multe pisici infectate sunt purtătoare şi ale virusului leucemiei. Simptomele includ pierderea greutăţii, respiraţie greoaie, abdomen mărit şi stare generală proastă. Nu există însă nici un tratament care să dea rezultate odată ce simptomele încep să apară.

Rabia/turbarea este o boală infecţioasă fatală a sistemului nervos care atacă animalele cu sânge cald, inclusiv oamenii. Începând cu anul 1981 au fost raportate mai multe cazuri de turbare la pisici decât la câini. Rabia este un pericol la adresa sănătăţii publice şi a fiecărui individ în parte. Se transmite prin muşcătura unui animal infectat. Nu există nici un remediu. Vaccinarea este foarte importantă pentru siguranţa dumneavoastra şi a animalului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.